Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Aveţi nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului dumneavoastră şi pentru a produce hormoni importanţi. Cu toate acestea, în cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor, determinând formarea plăcilor de aterom. Ca urmare a acestei „construcţii”, arterele se îngustează – procesul fiind numit rigidizarea arterelor sau ateroscleroză.
În cazul în care o arteră care furnizează sânge inimii este complet blocată, muşchiul cardiac se necrozează (moare) – infarct sau atac de cord. În cazul în care o arteră din creier este complet blocată, se produce un accident vascular cerebral.
De ce este colesterolul crescut un factor de risc cardiovascular?
Colesterolul este o substanţă grasă importantă pentru metabolismul corpului dumneavoastră.
El se găseşte în mod normal în cantităţi mici şi este esenţial pentru funcţionarea corectă a organismului. Totusi, cu cât el se găseşte în cantitate mai mare în sângele dumneavoastră, cu atât creşte riscul de a suferi de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge. Colesterolul este de mai multe feluri: colesterol „rău” (sau LDL în termeni medicali) şi colesterol „bun” (sau HDL în termeni medicali).
Colesterolul „rău” (LDL) reprezintă grăsimile transportate de la ficat către restul organismului. În schimb, colesterolul „bun” (HDL) sunt grăsimile care sunt aduse de la celule înapoi către ficat.
Niveluri crescute de colesterol „rău” (LDL) duc în timp la depunerea substanţelor grase în peretele vaselor de sânge. Acest proces poartă numele de ateroscleroză. Aceasta duce în timp la blocarea şi îngroşarea arterelor, ceea ce duce mai departe la scăderea cantităţii de sânge care ajunge la inimă sau la creier. Astfel creşte riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.
O altă categorie de grăsimi care se găseşte în organism în mod normal sunt trigliceridele. Ele reprezintă cele mai importante rezerve de energie ale corpului nostru. Dacă sunt prezente în cantitate prea mare, şi trigliceridele vă pot creşte riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.
Ce anume pot să fac pentru a-mi scadea nivelul de colesterol?
În continuare vă sugerăm câteva metode prin care dumneavoastră vă puteţi scădea nivelul de colesterol din sânge şi astfel să reduceţi riscul de a suferi pe viitor de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge.
- Începeţi un program de mişcare. Puteţi începe prin a include mai mult mers pe jos în programul dumneavoastră zilnic, prin a lua scările în loc de lift sau prin a face plimbări în aer liber. Alte opţiuni sunt reprezentate de mersul cu bicicleta, înotul, tenisul sau chiar alergatul. Minimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 30 de minute de mers rapid pe zi, de cel puţin 5 ori pe săptămână.
- Scăpaţi de kilogramele în plus. Persoanele obeze au aproape întotdeauna nivelurile de colesterol crescute.
- Evitaţi grăsimile „nesănătoase”. Ele sunt prezente în carnea roşie (porc sau vită), untura, unt, lapte nedegresat, maioneză, biscuiţi, prăjituri. Puteţi inlocui aceste mâncăruri cu carnea slaba (de pui), produse degresate, fructe.
- Încercaţi să mâncaţi cât mai multe grăsimi „sănătoase”. Aceastea se găsesc spre exemplu în peşte sau în uleiul de masline.
- Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete.
- Evitaţi prăjelile şi încercaţi să folosiţi alte metode mai sănătoase prin care să gătiţi mâncarea (la grătar, cu aburi, la cuptor).
- Renunţaţi la fumat. Fumatul, pe lângă celălalte efecte nocive, „ajută” colesterolul să se depuna pe pereţii arterelor.
- Oricât de mult aţi încerca, câteodata nivelul de colesterol rămâne crescut, chiar şi la oamenii cu stil de viaţă sănătos. În acest caz, medicul dumneavoastra vă poate prescrie medicamente care să scadă nivelul de colesterol. Este extrem de important să respectaţi sfaturile medicului şi să luaţi pastilele pe care acesta vi le-a indicat.
Vă invităm să aflați mai multe despre colesterol și cum poate fi gestionat acesta, citind broșura dedicată acestei patologii.