FII
activ!
Nu trebuie să fii sportiv de performanţă pentru a-ţi reduce riscul cardiovascular. Activitatea fizică contribuie la reducerea riscului de apariţie al bolilor cardiovasculare, scade greutatea, îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reduce stresul şi creşte buna dispoziţie. Cu numai 60 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată poţi să începi să obţii efecte benefice.
Pentru efecte benefice optime specialiştii recomandă pe săptămână minim 150 minute de efort de intensitate moderată sau 75 minute de efort de intensitate mare.
Cu cât eşti mai activ cu atât cresc şi efectele benefice
Copiilor şi tinerilor le sunt recomandate 60 minute de activitate fizică în fiecare zi. Un bun mod de a încuraja această activitate este practicarea mişcării în familie. De asemenea, este recomandată încurajarea copiilor să înlocuiască timpii petrecuţi în faţa ecranului TV sau al calculatorului cu activitatea fizică.
Care este diferenţa între efortul de intensitate moderată şi cel de intensitate mare? În general, dacă poţi vorbi în timp ce faci efort, acesta este considerat de intensitate moderată. Vei observa creşterea frecvenţei cardiace şi a amplitudinii respiraţiilor. Dacă respiraţia devine suficient de rapidă şi amplă şi nu îţi mai permite să vorbeşti, atunci efortul este de intensitate mare. Efortul de intensitate mare consumă mult mai multe calorii pe unitatea de timp.
Pentru persoanele care dezvoltă durere în piept, sufocare sau ameţeli atunci când fac mişcare este recomandat să se adreseze medicului pentru a stabili un plan comun de mişcare în condiţii de deplină siguranţă. Evitaţi activitatea în medii poluate sau atunci când temperaturile sunt extreme.