Ce înseamnă „hipertensiune arterială”?
Hipertensiunea arterială se definește prin valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg. Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită ( „normal înalt” în terminologia medicală) și trebuie urmărite de către medic!
Faptul că ați avut o valoare crescută nu înseamnă neapărat că suferiți de hipertensiune arterială. Tensiunea arterială este un parametru foarte variabil. Ea poate crește în stări de agitație, oboseală, stres, după fumatul unei țigări sau după un efort fizic intens. Trebuie să îi spuneți medicului dacă aveați oricare dintre aceste probleme în momentul măsurării acelei valori crescute. Vi se va recomanda să repetați măsurătorile în condiții de repaus. În general, tratamentul se începe abia după ce ne asigurăm că pacientul are cu adevărat hipertensiune arterială, adică după ce am eliminat posibilitatea unei greșeli de măsurătoare.
Dacă primiți tratament pentru hipertensiunea arterială, este posibil să observați că măsurătorile se normalizează. Nu trebuie să opriți tratamentul! Hipertensiunea arterială este o boală cronică. Ea nu se vindecă, ci doar este ținută sub control cu ajutorul medicamentelor.
Hipertensiunea arteriala se clasifică în două mari categorii. Prima este hipertensiunea primară sau esențială, cea mai des întâlnită, fiind prezentă la aproximativ 85% dintre pacienți. Pentru această formă de boală nu se cunoaște cu exactitate cauza sau mecanismul de producere. În schimb, sunt cunoscuți o serie de factori a căror prezență s-a dovedit a crește riscul de a dezvolta boala (mai multe detalii găsiți în capitolul următor). Cea de-a doua categorie, hipertensiunea secundară, este mai rară. Dupa cum îi spune numele, ea apare întotdeauna secundar unor alte afecțiuni. De obicei este vorba despre boli renale sau endocrine. Dacă există suspiciunea că ați putea suferi de hipertensiune secundară, medicul va cere efectuarea unor investigații complexe pentru a stabili acest diagnostic și pentru a trata boala de fond.
Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?
Valorile crescute ale tensiunii arteriale trebuie să vă determine să mergeți la un consult medical, chiar dacă vă simțiți bine. Pacienții hipertensivi trebuie să apeleze la medic deoarece această boală poate evolua vreme îndelungată, chiar și ani, fără simptome care să supere bolnavul. Din acest motiv și-a primit denumirea de „ucigașul tăcut”!
Simptomele apar de cele mai multe ori când valorile tensiunii sunt foarte mari (de obicei peste 200 mm Hg) sau boala este deja avansată. Printre semnele de alarmă se pot număra amețelile, durerile de cap persistente, tulburările de vedere, zgomotele în urechi sau respirația îngreunată.
De multe ori, simptomele apar abia atunci când își fac apariția complicațiile hipertensiunii arteriale, precum insuficiența cardiacă sau angina pectorală. Aceste complicații sunt ireversibile și dificil de tratat. Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm!
Hipertensiunea – definitie si simptome
Care sunt complicatiile hipertensiunii arteriale?
Deși nu produce simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei negative la nivelul întregului organism. Prezența hipertensiunii arteriale accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge. În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sînge.
Tocmai pentru că intervine în apariția tuturor celorlalte boli cardiovasculare, hipertensiunea este considerată atât o boală, cât și un factor de risc. Pentru mai multe informații despre factorii de risc cardiovasculari, vizitați secțiunea dedicată acestora.
În lipsa tratamentului, hipertensiunea arterială se poate complica prin afectarea ireversibilă a tuturor organelor vitale. Bolnavul hipertensiv este expus unui risc crescut de a suferi infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. În timp, poate apărea insuficiența cardiacă. Frecvent, bolnavii hipertensivi au afectare cronică a rinichilor și a vederii. De asemenea, poate fi afectată memoria, prin scăderea fluxului de sânge către creier, precum și viața sexuală, prin apariția disfuncției erectile.
Tratamentul corect al hipertensiunii arteriale ține la distanță aceste boli grave!
Sunt la risc de a avea hipertensiune arterială? Ce pot să fac?
Dacă sunteți sănătos, probabil că vă întrebați care este riscul dumneavoastră să suferiți de hipertensiune arterială.
După cum am menționat anterior, hipertensiunea arteriala primară sau esențială nu are o cauză cunoscută, dar are anumiți factori de risc. Persoanele care au unul sau mai mulți dintre acei factori de risc au o probabilitate mai mare de avea hipertensiune arterială. În funcție de posibilitatea de a-i influența/controla, acești factori de risc se pot împărți în două clase.
Prima, cea a factorilor neinfluențabili, se referă la acei factori care nu pot fi modificați. Aceștia sunt vârsta, sexul, rasa și ereditatea. Înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Bărbații au risc mai mare comparativ cu femeile. Existența rudelor apropiate care suferă de hipertensiune arterială crește riscul unei persoane de a avea această boală. Din păcate, nici unul dintre acești factori nu sunt sub controlul nostru.
De cealaltă parte avem factorii influențabili, care pot fi controlați sau chiar eliminați pentru a scădea riscul de hipertensiune arterială. Primul pe listă și de departe cel mai nociv dintre toți este fumatul. Persoanele sedentare și cele care au o dietă nesănătoasă, bogată în sare, grăsimi și dulciuri sunt, de asemenea, la risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și complicații cardiovasculare. Obezitatea s-a dovedit a fi la rândul la ei un factor corelat cu apariția hipertensiunii, după cum și stressul prelungit crește riscul de boală. Îndepărtarea acestor factori prin schimbarea stilului de viață vă poate scădea semnificativ riscul de a avea hipertensiune arterială.
Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi!
Cauze si factori de risc in hipertensiunea arteriala
Cum se tratează hipertensiunea arterială?
Tratamentul hipertensiunii arteriale se poate face utilizând diverse medicamente, în combinații pe care medicul le prescrie luând în calcul necesitățile individuale ale bolnavului. Nu există o rețetă standard și nici un medicament-minune. Ceea ce vecinului îi face bine poate fi nepotrivit pentru dumneavoastră! Prin urmare nu trebuie să faceți modificări ale schemei de tratament fără acordul medicului!
Dat fiind caracterul cronic al bolii, este necesar ca vizitele la medic să continue și după stabilirea unui tratament, deoarece dozele sau chiar substanțele se pot modifica în timp. În plus, investigațiile periodice pot descoperi diverse complicații cardiovasculare, care pot necesita la rândul lor un tratament specific.
O eroare frecventă este oprirea administrării de medicamente în momentul în care bolnavul se simte bine și are valori normale ale tensiunii arteriale. Tocmai datorită acelor medicamente tensiunea este bine controlată! Este foarte important să reținem că nu trebuie să scoatem sau să adăugăm medicamente în schema de tratament fără acordul medicului!
La fel de importantă pentru controlul hipertensiunii arteriale este schimbarea stilului de viață. Eliminarea obiceiurilor nesănătoase aduce beneficii, crescând calitatea vieții și întârziind apariția complicațiilor. Renunțarea la fumat, exercițiul fizic regulat, adoptarea unei diete sănătoase din care se elimină excesul de sare, alcool și grăsimi, precum și scăderea în greutate sunt acțiuni care nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunui bolnav hipertensiv!
Investigații și tratement
Hipertensiunea arteriala
Despre hipertensiunea arterială se spune că provoacă în egală măsură disperare și speranță. Disperare întrucât are complicații cardiovasculare severe și pentru că este frecvent nedepistată sau subtratată. Speranță, pentru că prin tratament corect și susținut poate și controlată și pot fi prevenite complicațiile ei.
Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială. 20% dintre aceștia nu știu că au HTA și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură/
Mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale
Ce este tensiunea arterială?
Sistemul circulator, unul dintre componentele fundamentale ale corpului nostru, este compus din inimă și vasele de sânge. Inima este un organ musculos care se contractă ritmic, având rolul de a se umple cu sânge, pe care mai apoi îl trimite către organe. Arterele sunt echivalentul biologic al unor conducte, fiind vase cu pereți elastici care conectează inima cu restul organismului. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor.
Tensiunea arterială are două valori, denumite „sistolică” și „diastolică”. Valoarea mai mare, citită prima, denumită „tensiunea sistolică”, este determinată în principal de forța cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită „tensiunea diastolică”, este determinată în principal de rezistența pereților arterelor.
Tensiunea arteriala (prescurtată adesea în actele medicale sub forma termenului „TA”) se masoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmHg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmHg tensiunea diastolică.
Cum măsurăm tensiunea arterială?
Primul pas pentru a ști dacă suferiți de hipertensiune arterială este acela de a vă măsura corect tensiunea! Chiar dacă nu aveți simptome și nici antecedente medicale, este recomandat ca după vârsta de 40 de ani să vă măsurați tensiunea arterială cel puțin o dată pe an.
Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, precum în spitale sau farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate și utilizate la domiciliu.
Trebuie să avem în vedere importanța calibrării corecte a acestor dispozitive.
La fel de importante sunt și condițiile în care măsurăm tensiunea arterială. Ea se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat.
Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minim 15 minute de la ultima țigară fumată sau de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și 85 de milimetri coloană de mercur.
Hipertensiunea – recunoastere si control
Cum trebuie să-mi schimb stilul de viață dacă am hipertensiune arterială?
Eliminarea factorilor de risc cardiovasculari ajută atât la evitarea apariției hipertensiunii arteriale, cât și la un mai bun control al valorilor ei la pacienții deja diagnosticați. Cea mai importantă schimbare este renunțarea la fumat. Pe lângă scăderea riscului de infarct, accident vascular cerebral sau cancer, viața fără fumat vă aduce și beneficii imediate, precum creșterea capacității de efort sau economisirea unor sume importante de bani!
Al doilea pas important, după ce ați aruncat țigara, este să ieșiți în aer liber și să faceți cât mai multă mișcare. Plimbări cât mai lungi pe jos sau cu bicicleta, alergări, dans sau înot vă întărește inima și vă protejează vasele de sânge!
Al treilea factor important este alimentația sănătoasă. Nu există un regim minune, ci doar alimente care trebuie evitate (sarea, grăsimile animale, dulciurile) și alimente care trebuie consumate din belșug (fructele, legumele, cerealele integrale). Aceste 3 schimbări ne ajută să combatem foarte ușor și ceilalți factori de risc: obezitatea și stressul.
Schimbările necesare pot părea dificile, dar cu ajutorul celor dragi ele devin mai ușor de făcut. Nimic nu este prea greu atunci când țelul final este atât de important: o viață sănătoasă, fără hipertensiune și fără boli cardiovasculare!