Ecocardiografia

Ce este ecocardiografia (ecografia cardiaca)?

Ecocardiografia este un test care utilizeaza sunete cu frecventa inalta (ultrasunete) pentru a reda imagini in miscare ale inimii si ale sangelui care circula prin inima. Acelasi principiu este folosit pentru a vedea fatul in uterul mamei sau pentru a vizualiza organele din abdomen. Desi are o denumire asemanatoare, o ecocardiografie nu este acelasi lucru cu o electrocardiograma (ECG), un test folosit pentru a verifica ritmul si activitatea electrica a inimii.

Ce este ecocardiografia?
In ce consta ecocardiografia si daca imi afecteaza starea de sanatate?

Nu trebuie sa stati in spital pentru a efectua o ecocardiografie, nefiind o interventie invaziva. Ecocardiografia nu doare! Intreaga procedura va dura intre 15 si 60 de minute si veti putea sa va duceti acasa la scurt timp dupa aceea. Spre deosebire de alte teste, cum ar fi radiografiile sau tomografia computerizata, pentru efectuarea unei ecografii nu se utilizeaza radiatii X.

Ultrasunetele care se utilizeaza nu va fac rau!

Exista mai multe modalitati de efectuare a ecocardiografiei, dar in mod uzual prin acest termen ne referim la ecocardiografia transtoracica. In acest caz medicul foloseste o sonda pe care o aplica pe piele dupa ce a acoperit-o cu un gel conductiv. Acest gel nu pateaza imbracamintea!

Medicul vizualizeaza diferitele structuri ale inimii pe un ecran conectat la sonda. Prin utilizarea ecocardiografiei Doppler (bazata pe principiul descris de marele inventator Christian Doppler), medicul vizualizeaza sangele care circula prin structurile si vasele cardiace.

Alte tipuri de ecografie cardiaca includ ecocardiografia transesofagiana, ecocardiografia de stress si ecocardiografia de contrast.

Ecocardiografia transoesofagiana se efectueaza cu un tub flexibil care este introdus in esofag, pentru a ajunge mai aproape de inima si a obtine imagini mai bune si mai clare. Aceasta examinare poate produce un disconfort deoarece sonda trebuie introdusa prin gura (dupa anestezie locala si sedare).

Inaintea acestui test va fi nevoie sa nu mancati o perioada. Ecocardiografia de stress se efectueaza in timpul sau imediat dupa o perioada de exercitii fizice pe o bicicleta sau dupa o injectie cu un medicament care creste activitatea inimii; are rolul de a testa cum se comporta inima dumneavoastra in timpul unei suprasolicitari.

Ecocardiografia de contrast se efectueaza cu o substanta de contrast care ajuta la crearea unei imagini mai bune a inimii. Aceasta este injectata in sange inainte de efectuarea ecocardiografiei.

DE CE RECOMANDA DOCTORUL O ECOCARDIOGRAFIE?
Cand este indicata ecocardiografia?

Ecocardiografia este utilizata atat pentru examinarea anatomiei inimii, cat si pentru a evalua daca inima functioneaza corect.

Aceasta investigatie trebuie efectuata in cea mai mare parte a afectiunilor cardiace pentru a evalua gradul de severitate al bolii, dar ea poate fi efectuata si pentru a evalua daca anumite simptome sau semne (durere, dificultati de respiratie, umflarea gleznelor, etc.) se datoreaza unei boli cardiace.

Astfel, o ecocardiografie poate ajuta la diagnosticarea si monitorizarea anumitor afectiuni ale inimii, prin verificarea structurii ei si a vaselor de sange din jur, analizand modul in care fluxul de sange trece prin ele si evaluand capacitatea inimii de a pompa sangele.

De asemenea, ecocardiografia ajuta medicii sa decida care este cel mai bun tratament pentru afectiunea cardiaca pe care o aveti.

In functie de situatie, in urma acestei examinari poate fi prescris un tratament medical, interventional sau chirurgical si se va stabili un plan de urmarire.

CUM MA PREGATESC PENTRU O ECOCARDIOGRAFIE?
 
CE SE INTAMPLA IN TIMPUL UNEI ECOCARDIOGRAFII?