Cum apare boala arterială periferică?
Stilul de viață nesănătos, mai ales fumatul, afectează sever și ireversibil arterele din întregul organism. Alţi factori de risc cunoscuţi pentru dezvoltarea aceastei boli sunt hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul crescut, obezitatea şi sedentarismul.
În timp, din cauza prezenţei acestor factori de risc, arterele devin rigide şi înguste. Când arterele se îngustează prea mult, nu mai circulă suficient sânge prin ele şi astfel organele nu sunt irigate corespunzător. Cel mai des afectate sunt membrele inferioare, si in special picioarele. Boala poate fi atât de severă, mai ales la diabetici și fumători, încât să fie necesară amputarea, adică tăierea unui membru care nu mai primește deloc sânge.
Bolile arterelor pot trece nedetectate o lungă perioadă de timp, atâta vreme cât prin ele circulă o cantitate de sânge suficientă pentru nevoile țesuturilor. Din această cauză, este important să cunoașteți simptomele bolii, pentru a merge la medic pentru investigatii suplimentare.
Care sunt simptomele bolii arteriale periferice?
Calibrul arterelor care irigă membrele inferioare scade foarte mult, iar mușchii, nervii și pielea picioarelor nu mai sunt hrănite suficient cu sânge. Simptomele inițiale sunt usoare și pot să treacă neobservate. Puteți simți amorțeli sau furnicături la nivelul picioarelor.
În timp, fără tratament, boala progresează și incep sa apara crampe dureroase la mers, pe distanțe din ce în ce mai scurte, care va impiedica sa mergeti normal (simptom numit in termeni medicali „claudicatie intermitenta”).
Pielea, părul și unghiile picioarelor au de suferit. În stadiul final, când alimentarea cu sânge se întrerupe complet, se produce moartea tuturor țesuturilor, iar piciorul trebuie amputat.
Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, mergeți la medic! Diagnosticul nu este dificil, necesită doar un examen clinic al picioarelor și o ecografie vasculară. Din păcate, în cursul unui consult medical de rutină, există posibilitatea ca picioarele să fie neglijate.
De aceea este important ca dumneavostră să îi povestiți medicului despre simptomele pe care le aveți. Se estimează că pot fi salvate anual mii de vieți printr-un gest simplu – scoaterea șosetelor în timpul consultației!
Care este tratamentul bolii arteriale periferice?
Tratamentul bolii poate fi complex, necesitând medicamente (aspirina, medicamente vasodilatatoare etc) și uneori interventii de dezobstructie a arterei sau intervenții chirurgicale.
Interventiile de dezobstructie a arterei, cu sau fara implantarea unui dispozitiv metalic care sa mentina vasul deschis (numit stent), se efectueaza cu pacientul constient, sub control radiologic. Interventiile chirurgicale poarta numele de „by-pass”.
Dar primele și cele mai importante recomandări sunt cele de schimbare a stilului de viață. Trebuie să opriți fumatul și să faceți cât mai multă mișcare. Doar așa se poate stimula circulația și putem salva picioarele bolnave!