Pe 28 februarie, la sediul Bibliotecii Judeţene Argeş Dinicu Golescu din Pitești, a avut loc conferinţa cu tema “Ritmurile Inimii”, dedicată publicului larg, pacienți și persoane interesate de un stil de viață sănătos.
Aritmiile cardiace sunt diagnosticate frecvent, de aceea trebuie cunoscute de public. Există disritmii caracterizate fie de ieșirea din intervalul considerat fiziologic, de 50 -100 bătăi pe minut, fie de iregularitatea ritmului (de ex. fibrilația atrială), fie de ambele. Frecvența cardiacă poate crește peste 100 bătăi pe minut în cazul diverselor forme clinice de tahicardii sau flutter, sau poate scădea sub 50 de bătăi pe minut în cazul diverselor forme de bradicardii sau blocuri cardiace.
Mesajul central al conferinței este legat de principalele simptome aritmice, care sunt palpitațiile (pot fi rapide sau lente, regulate sau neregulate) și sincopa (pierderea bruscă și adeseori reversibilă a stării de conștiență). Publicul trebuie să cunoască aceste simptome pentru a se prezenta de urgență la spital, unde ECG-ul relevă aspectele caracteristice fiecărei aritmii. Prezentarea unor trasee ECG simple a fost exemplificată de dr. Tase prin percuția ritmurilor la bongosuri. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și perspectiva studiilor electrofiziologice la pacienții cu aritmii cardiace.